Verkeersboete rood licht

Verkeersboete rood licht ontvangen?

Het CJIB houdt van incasseren, net als ons. Daarom kijken we niet alleen naar vorderingen die toezien op contractuele verplichtingen maar kijken wij ook graag, uit interesse, even bij de buren.

Wanneer wordt er nu terecht een verkeersboete voor het rijden door rood licht opgelegd? 

Wet en Hoge Raad

De Hoge Raad heeft zichzelf ook deze vraag gesteld en is de documenten die horen bij de desbetreffende wet gaan doorspitten. Eerst moet geconstateerd worden dat de gedraging is verricht, daarvoor is nodig dat er wordt bekeken op welke wijze is geconstateerd dat u door rood licht bent gereden met de auto. De gedraging wordt door meetapparatuur in het wegdek met een bijbehorende camera geregistreerd.

Door rood licht rijden & meten

In het wegdek zitten lussen die kunnen meten of u door rood licht bent gereden. De lus meet de tijd dat de voorkant van de voorkant en de achterkant van de achterkant tijden het passeren van de stopstreep. Er worden twee foto's gemaakt die het moment tonen dat u met de voorkant van de auto door rood licht reed. Daarmee kan worden geconstateerd dat u de stopstreep bij het rode licht bent gepasseerd. En daar draait het met name om. Indien u de stopstreep bent gepasseerd krijgt u een boete opgelegd voor het rijden door het rode licht, ook al bent u niet de kruising opgereden maar voor de kruising gestopt. Dat maakt ook niet uit volgens de wet waarin staat vermeld[1] dat u dient te stoppen voor de stopstreep voor het rode licht.


 

[1] Artikel 79 RVV 1990; HR 7 juni 1994, DD 94, 381